Suurteollisuuuden hybridihälyttämisratkaisu
Suomalainen suurteollisuus on viime vuosina panostanut huomattavasti turvallisuusratkaisujensa kehittämiseen. Elektro-Arola on ollut aktiivisesti mukana useissa uudistamishankkeissa ja kehittänyt niiden kautta koko alaa palvelevan edistyksellisen hybridiratkaisun eri hälytysjärjestelmien yhteensovittamiseen.
Lähtökohtainen tarve esimerkiksi kaasuvuodon sattuessa on se, että tehdasalueella olijoille pitää pystyä mahdollisimman ripeästi ja tehokkaasti välittämään tieto tapahtuneesta ja oikeat toimintaohjeet. Nykypäivänä ei ole kuitenkaan mitään yksittäistä laitetta tai järjestelmää, jolla kaikki tavoitettaisiin, vaan hälytys pitää pystyä välittämään montaa eri kanavaa pitkin.
Äänihälytysjärjestelminä toimivat yleensä ulkotilojen suurtehohälyttimet sekä erilaiset sisätilojen kaiutin- ja sireeniratkaisut. Visuaalista hälyttämistä edustavat mm. erilaiset hälytysvilkkujärjestelmät sekä infonäytöt. Lisäksi henkilökohtaiset langattomat viestintälaitteet kuten radiopuhelimet ja matkaviestimet ovat tärkeässä osassa pelkästään jo senkin vuoksi, että suuri osa henkilöstöstä käyttää jatkuvasti muusta ympäristöstä enemmän tai vähemmän eristäviä kuulonsuojaimia, jotka on kuitenkin useimmiten yhdistetty henkilökohtaiseen viestintälaitteeseen.
Hybridiratkaisun ytimenä on kaikki em. järjestelmät kerralla tavoittava tehokas käyttöliittymä, jolloin tositilanteen sattuessa ei hälyttämisestä vastuussa olevan henkilön tarvitse suorittaa useita peräkkäisiä toimenpiteitä erilaisilla laitteistoilla, vaan yksi selkeä hälytysprosessi riittää yhteen ja samaan mikrofoniin puhumisineen päivineen järjestelmän hoitaessa tekniikan taustalla automaattisesti. Käyttöliittymästä voidaan myös yhdellä painalluksella valita haluttu alue- tai ryhmäkokonaisuus hälytyksen kohdentamiseksi oikeassa laajuudessa. Tämän tyyppiselle, intuitiiviselle kokonaisratkaisulle on useimmiten suurteollisuuskohteissa selkeä tarve tarkemmasta toimialasta riippumatta.
Laitteistojen toimintakunnon ajantasainen valvonta on myös erittäin tärkeää ja samalla ohjelmistoratkaisulla myös se saadaan keskitetysti kuntoon. Liitäntärajapinnat muihin turvatekniikan järjestelmiin – mm. paloilmoitinkeskuksiin, kulunvalvontaan jne. – ovat myös oleellinen osa teollisuuslaitosten hälytystoiminnan kokonaisuutta. Esimerkiksi kulunvalvontajärjestelmästä luettava reaaliaikainen tieto alueelle kulloinkin kirjautuneista henkilöistä mahdollistaa hälytyspuhelun ja -tekstiviestin ohjaamisen vain heidän puhelimiinsa tai paloilmoitinkeskuksen antama osoitteellinen tieto voi aktivoida hälytystoiminnon automaattisesti kohdistaen sen vain halutulle alueelle.
Elektro-Arolan hälytys- ja viestintäteknisen hybridiratkaisun ydinelementteinä toimivat omaa tuotekehitystä ja valmistusta olevat, jo pitkään viranomaiskäytössäkin koulitut tuotteet kuten PETO- ja VORO/GEDAA–valvomo-/johtokeskusohjelmistot, GECCO/YLLI-yleisliitäntäyksiköt sekä ULVO-äänihälyttimet. Yleensä aina myös liittyminen radioverkkoihin, sisä-äänentoistoon ja muihin hälytyskokonaisuutta tukeviin järjestelmiin toteutetaan suurteollisuuden kokonaisratkaisun osaksi.
Hybridiratkaisun osana olevaa Virve-rajapintaa voidaan hyödyntää paitsi ottamaan mahdollisessa laajemmassa alueellisessa kriisitilanteessa hälytyksiä vastaan suoraan hätäkeskuksesta ja pelastuslaitoksen järjestelmistä, niin myös välittämään paikallisesti suurteollisuusalueella käynnistetyistä hälytyksistä tietoa heidän suuntaansa mahdollisimman pikaisesti ja luotettavaa kanavaa pitkin.